Еврейски места в София

Еврейското училище


Единственото по рода си училище, с изучаване на иврит, също се намира в София. Разположено на ул. Пиротска, то е наследник на старите еврейски училища „Братя Миладинови” и „Христо Ботев”. През 1912 година е построена сградата, в която се помещава сега. Било е използвано като болница през Първата и Втората световни войни, като по това време учениците са били обучавани по други места. На сградата са правени няколко основни ремонта през годините 1983 и 1998. През 2003, с помощта на ORT и Фондация „Роналд С. Лаудер”, се открива технологичен център с три модерни компютърни кабинета и технологична лаборатория. Също така през 2003, 134 ОУ „Димчо Дебелянов” се преобразува в 134 СОУ „Димчо Дебелянов”.


Софийската синагогаСтроежът й започва на 13 ноември 1905 с тържествена церемония за първата копка и завършва успешно с откриване на 9 септември 1909.  Построена е в самия център, на мястото на старата синагога ‘Ахава ве хесед’(любов и добрина). Оттогава насам синагогата провежда редовни служби, освен в периода 1943-1944, когато повечето евреи са депортирани в провинцията и бомбандировките над София (1944), когато е улучена няколко пъти. Освен разрушените колони в главната зала и балконът, изгоряла и известната юдейска библиотека на общността. Неотдавна завърши и реставрацията й, за да бъде възвърната предишната й слава.
Софийската синагога е трета по големина в Европа, след тези в Будапеща и Амстердам и най-голяма на Балканите. Изключителна е с 2200 килограмовия си месингов полилей, донесен от Виена.
Към сградата на синагогата има Исторически музей на еврейството в България, както и ритуална умивалня-микве.
Покривът се състои от 6 купола и 6 кули, на които са поставени 12 давидови звезди, сочещи на изток към Йерусалим.


Еврейски дом Бет-ам


Построен е около 1934 година от съдружието на еврейската банка „Геула” и ционистическите организации в България.
В него се помещава читалището „Емил Шекерджийски” и библиотеката. На втория етаж на Бетама се намира зала „Йерушалайм”, където всяка година се събират множество приятели и позанти да посрещнат едни от най-хубавите еврейски празници като Ту Би Шват, Песах, Пурим и много други. В същата зала се провеждат и концерти на талантливи певци и ансамбли, както и годишните концерти на еврейското училище, с дата тази година 22 май.


Болница-паметник на загиналите във войните български евреи
Изградена е през 30-те години на 20-ти век, на мястото на старите еврейски гробища, и както заглавието ни покзава е в чест на загиналите във войната български евреи. В началото на 50-те години болницата е преотстъпена на Клиниката по ендокринология.Сиропиталището „Царица Елеонора”


С помощта на царица Елеонора, в начало на 20век, се открива сиропиталище за сираци, чиито родители са загинали в Балканската и Първата световна война. То продължава да приема хора дори и по време на Втората световна война.

Някои не толкова познати сградиИнтересни са също и някои от занаятите, с които са се занимавали евреите по онова време. Типичен пример за тях са:
Фабриката за каучукови изделия на братя Бакиш
Фабриката за захарни и шоколадови изделия на Аврам Чaльовски
Фабриката за бонбони на Арон Бераха
Хартиената фабрика на Самуел Патак и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар